Your SEO optimized title

Venöz Doppler

Venöz Doppler önemlidir
Venöz Doppler önemlidir

Venöz Doppler

Venöz Doppler, vücuttaki venöz yapıların yani toplar damar sisteminin değerlendirilmesi için kullanılan genel bir tabirdir. Tüm vucutta, tüm organlarda toplar damar sistemi bulunur. En sık kollar ve bacakların toplar damar sisteminin görüntülenmesi istenir. Kolların toplar damarlarına  doppler  yapılabildiği gibi bacak toplar damarlarına da doppler yapılabilmektedir.

Toplar damar sisteminde kirli kan bulunur. Bu kirli kan, tüm vücutta dokulardan kalbe doğru gönderilir. Kolda parmaklardan omza ve en son kalbe doğru, bacakta ayak parmak ucundan kasığa ve ordan da kalbe doğru gider. Kirli kan, kalbe ulaştıktan sonra akciğerlere gönderilir ve orada temizlenip kalbe temiz kan olarak tekrar döner. Sonra da tüm vücuda atardamar sistemi ile dağıtılır.

Kollara Venöz Doppler neden yapılır? Kolda varis olur mu?

Kollara yapılan Venöz Doppler genellikle kol ağrısı olan hastalarda istenir. Koldaki toplar damar sistemi ilaç, serum vs. gibi enjeksiyonlar için sıklıkla kullanılır. Bazen bu işlemler sonrasında kolda sertlik, ağrı olduğunda bu tetkik istenir. Yapılan tetkik sonucuna göre hastaya tedavi başlanır ve hastaların büyük çoğunluğu rahatlar.

Kolda varis olmaz. Koldaki toplar damarlarda da kapakçık vardır ancak koldaki toplar damar sisteminin boşaltılması daha çok kalbin emiş gücü ile sağlanır. Dolayısıyla kol damarları çok fazla yerçekimine maruz kalmaz, genişlemez.

Diyaliz hastalarında  koldaki atar damar ve toplar damar birbirine bağlanır, buna fistül denir, hasta buradan diyalize girer. Bazı hastalarda bu fistüllerde tıkanıklıklar veya fistüle bağlı toplar damarlarda genişlemeler meydana gelebilir. Ancak bu da varis değildir. Özel bir Doppler Ultrason incelemesi gerektirir. O bölgedeki atar damar ve toplar damar sistemi, fistül debisi ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir.

Bacaklara Venöz Doppler neden yapılır? Venöz Doppler yapılırken neden ayakta durulur?

Bacak toplar damarları  önde vena safena magna ve arkada vena safena parva olmak üzere her bacak için ikişer adettir. Bacak toplar damarlarında kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar tek taraflı valv gibi çalışarak kan akımının aşağıdan yukarıya doğru geçmesine izin verir ancak tekrar aşağı inmesini engeller. Genetik yatkınlık en büyük etken olmakla beraber yıllar içinde gebelik, kilo artışı, uzun süreli kabızlık gibi karın içi basıncını arttıran nedenler, uzun süre ayakta durma veya uzun süre oturarak yapılan işler bu valv sistemini bozar. Bunun üzerine damar genişler, bu valv sistemini daha da bozar ve kirli kan yerçekimin de etkisiyle yukarı doğru değil, aşağı doğru gitmeye başlar, varis oluşumuna neden olur.

Bacaklara yapılan Venöz Doppler, yerçekiminin etkisini net olarak değerlendirebilmek için ayakta yapılmalıdır. Yatarak yapılan Venöz Doppler sağlıklı sonuç vermeyecektir.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Top
× Soru Sor